Friday, December 31, 2010

An appreciation

An Important Lesson!

One young academically excellent person went for an interview for a managerial position in a big company. He passed the first interview; BUT in that Company, the director did the last interview, made the last decision.

The director discovered from the CV, that the youth's academic result was excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never was there a year he did not score. The director asked, "Did you obtain any scholarship in school?" and the youth answered "no".

The director asked, " Did your father pay your school fees?". The youth answered, "my father passed away when I was one year old and it was my mother who paid my school fees".

The director asked, " Where did your mother work?" the youth answered, "my mother worked as cloth cleaner." The director requested the youth to show his hands and the youth showed a pair of hands that was smooth and perfect to the director.

The director asked, " Did you ever help your mother wash clothes before?" The youth answered, "never, my mother always wanted me to study and read more books, furthermore, my mother could wash clothes faster than I could"

The director said, I have a request, when you go back today, go and help to clean your mother's hand, and then see me tomorrow morning.

The youth felt that the chance of landing the job was high and when he went back, he happily wanted to clean his mother's hands. His mother felt strange. With happiness mixed with fear, she showed her hands to the kid.

The youth cleaned his mother's hands slowly and his tears fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and that there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that she shuddered when his mother's hands were cleaned with water.

This is the first time that the youth realized and experienced that it is this pair of hands that washed the clothes every day to earn him the school fees and that the bruises in the mother's hand were the price that the mother paid for his graduation and academic excellence and probably his future.

After finishing the cleaning of his mother's hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother.

That night, the mother and son talked for a very long time.
Next morning, the youth went to the director's office. The director noticed the tear in the youth's eye and asked: "Can you tell what you did and learnt yesterday in your house?"


The youth answered, "I cleaned my mother's hands and also finished washing all the remaining clothes".

The director asked, "Please tell me what you felt"

The youth said:

"Number 1, I know what appreciation is now'. Without my mother, I would not be successful today.

Number 2, Now I know how to work together with my mother. Only now do I realize how difficult and tough it is to get something done.

Number 3, I know the importance and value of family relationship."

The director said, "This is what I am asking, I want to recruit a person that can appreciate the help of others, a person who knows the suffering of others to get things done, and a person that would not put money as his only goal in life to be my manager. You are hired."


Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates, every employee worked diligently and as a team and the company improved tremendously.

The Lessons from this anecdote:
A child who has been protected and habitually given whatever he needs, develops "entitlement mentality"and always puts himself first. He is ignorant of his parents' efforts. When he starts work, he assumes every person must listen to him, and when he becomes a manager, he would never know the suffering of his employees and always blame others. These kinds of people, may/will achieve good results and may be successful for a while, but eventually would not feel a sense of achievement or satisfaction.

If we happen to be this kind of (protective) parent, this is the time to ask the question

  • You can let your kid live in a big house, eat a good meal, learn to play the piano, watch a big screen TV but when you are cutting grass, cleaning the house, sweeping the floor, dish washing, washing clothes, ironing clothes, washing the car, please let them experience it.
  • Whether we did/do love our kids or destroy them.
  • After a meal, let them wash their plate and bowl together with their brothers and sisters.
  • Let them learn to live with their brothers and sisters. Let them learn to share and be open to their brothers and sisters.
  • Let them value the strength of having their old grandparents. Make them stay with them to help them.
  • It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love and show them the correct way.
  • You want them to understand that no matter how rich their parent are, one day they will grow old, become weak and that their hair too will grow grey.

The most important thing is for your kid to learn how to appreciate, experience and learn the effort and ability needed to work with others to get things done. They should also value, appreciate what the parents have done and love them for who they are!

Saturday, October 30, 2010

Pesanan untuk difikirkan. . .

Seminit untuk kita beringat...
DI INGATKAN SEMULA supaya tak lupa....


Protokol ke 10 Yahudi mengandungi 8 perkara.....


1.. Song....
Lagu-lagu yang menghiburkan..jika ada anak-anak yang tak tau mengucap...tetapi boleh menghafal lagu Hindustan yang panjang berjela.... Adaanak-anak yang tak hafal Fatihah....tapi boleh mengingati lagu Siti Norhaliza yang panjangnya berdepa depa..... berjaya sudah Yahudi.... Hingga kita terfikir...... bagaimana jadinya radio kalau tanpa lagu?


2.. ....Sex........
Lagi satu kegilaan remaja dan yang tua. Sex di mana-mana... di kaca tv, dalam filem, dalam iklan...babak sex amat lumrah... kekadang adegan sex tak diperlukan, tetapi diselitkan jua sehingga ada orang menonton filem hanya kerana ada adegan sex.... filem 18SX amat laris berbanding filem U... VCD lucah mudah didapati...dan harganya amat murah... Adakah filem yang tiada adegan sex? Lagi sekali berjaya sungguh Yahudi laknatullah......


3. ...Smoke....
Rokok..menjadi kegilaan para remaja.... sehingga dikatakan tidak modern jika tidak merokok.... malah sekarang merokok menjadi budaya bagi mana-mana perempuan yang kononnya mau di gelar 'up to date'.. Dulu yang merokok ini golongan ****** saja.... ataupun penari kabaret.....( aku tengok dari filem P Ramlee )....


4. .....Sport...
Pelbagai jenis sukan di tonjolkan dan lelaki dengan perempuan sama-sama berlumba mencari nama dalam sukan...
hinggakan sekarang bola sepak pun perempuan main juga.... Bila bersukan, tutup aurat mestilah jauh sekali, sembahyang pun banyak yang miss.....bukan yang bermain sahaja tak sembahyang..... yang menonton pun tak sembahyang juga ......... Kalau menonton dirumah.... akan lambat sembahyang sebab takut tak nampak macam mana masuk GOL...... Yahudi gol lagi.......sampai ada ulamak kata...kerana sukan ...sembahyang boleh tangguh...Mashaallah,..


5. .. Fun..
Hiburan...di mana-mana kita dapat hiburan yang melalaikan.... Kalau kita lihat dalam 100 majalah..mungkin 99 adalah majalah hiburan.. termasuklah majalah mangga.....yang menayangkan buah mangga artis perempuan.... Kalau ada konsert....sanggup orang Islam bertandang hingga menghabiskan banyak wang dan bila ke konsert..... pelbagai maksiat akan diselit masuk.... Yahudi terhibur lagi....


6.... Female...
Perempuan...tawaran Yahudi yang amat mengasyikkan.. terutama dalam iklan...yang kadang-kadang tidak ada kena

mengena dengan perempuan.... Kalau kita ke kedai bateri kereta..... dihadapan bateri terpampang gadis sunti separuh bogel beraksi..... apa kena mengena bateri kereta dengan perempuan?... kalau iklan Modess... perempuan adalah patutnya... Yahudi bersorak lagi.......

7...Fashion....
Fesyen terutama perempuan yang bermacam-macam.. sehinggakan kalau pakai tudung pun mereka dah tak menutup aurat.... Macam mana dikatakan bertutup aurat jika bertudung tetapi berbaju ketat yang kekadang menampakkan pusat? Yang mewarnakan rambut lagi teruklah... Buat apa bertudung kalau rambut diwarnakan.....
Bila warnakan rambut..mestilah tidak bertudung sebab kalau bertudung..bagaimana nak menayangkan warna rambut yang terkini itu.... Kalau dah rambut diwarnakan.... sembahyang pun tak sah.... malah mandi hadas pun tak sah sebab kebanyakan pewarna adalah kalis air... itu tak kira yang cukur bulu kening lagi... Yahudi ketawa lagi..... Umat islam sudah jadi macam Yahudi.....


8.. .. Food..Makanan..
Lagi satu kegilaan Umat Islam terutama makanan dari Barat termasuklah MC D, Kentucky , Pizza hut....dan seribu satu macam lagi... Buah kurma yang menjadi makanan Rasulullah di pandang hina..... masuk rumah pun setahun sekali bila bulan Ramadan... tapi makanan Barat menjadi kebanggaan... Bila makanan datang dari Barat.. adakah kita yakin tentang halalnya? Contoh Kentucky ...rempahnya datang dari Amerika.... siapa nak pergi check....halal ke tidak? Bila makan benda haram, masakan iman menjadi mantap... Maka lahirlah Umat Islam yang bukan perangai saja macam yahudi... tetapi berfikiran pun macam yahudi...Nauzubillah..... Yahudi makan Islam lagi....

Itu baru protokol yang ke 10......
yang lain-lain entah macam-macam lagi.... aku cinta Malaysia .....tapi lebih cintakan ALLAH.............. oleh itu, jika berlaku pertembungan antara kepentingan manusia dengan kepentingan Allah.......


DAHULUKAN KEPENTINGAN ALLAH....

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan :

Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh :
Surah Al Baqarah - Ayat 102


Anak2 pandai belajar :
Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79


Anak2 lembut hati/ elak panas baran :
Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,
Surah Al Hasyr - Ayat 22-24


Anak2 malas sekolah :
Surah Toha ayat 1-5


Ayat pendinding : Ayat akhir surah At Taubah

Bg anak2 yg suka keluar malam :
Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x


Untuk jadi pendinding rumah :
Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air , dan spray keliling rumah


1 minit untuk mengingat Allah

Langkah 1:
* Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:
* SUBHANA'LLAH
* ALHAMDULI'LLAH
* LAA I LAAHA ILLA'LLAH
* ALLAHU AKBAR
* ASTAGHFIRU'LLAH
* LAA ILAAHA ILLA'LLAH, MUHAMMADUR RASULU'LLAH
* ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK ' ALASAYYIDINA MUHAMMAD WA AALIHI
* WA SAHBIHI AJMA'EEN

Langkah 2:
* Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataaan demi perkataan

Hasil 1:
* Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingat, berdoa dan bermunajat kepada ALLAH SWT.


Hasil 2:
* Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingat, berdoa kepada Nabi Muhammad SAW.

Saturday, September 4, 2010

Selamat Hari Raya


Moga sinar Aidilfitri nanti menyinarkan titik hidup yang baru. Semoga ibadah puasa yang telah dan akan kita jalani ini nanti diterima Allah dan diberkatinya. Amin....

Mosquito trap

This info is useful to fight dengue at home. Try it! What we need are just a mix of liquid that content water, brown sugar and yeast.
  1. Cut a plastic bottle into half.
  2. Take the lower part of the bottle. Dissolve the brown sugar in hot water. Let it cool down to ~70 deg F.
  3. Add the yeast. Carbon dioxide will form. This will attract mosquitoes.
  4. Cover the bottle with a dark wrap and place the top portion of the bottle upside down like a funnel. Place it in a corner your house.
  5. In 2 weeks, you will be surprised by the number of mosquitoes killed. Check this link .








Lady Gaga

Aku selalu dengar pasal Lady Gaga ni. Most of the time, she's hot and sexy. I never tried to get to know her before this. FOr me, knowing that kind of person is wasting. But when I received an email about her regarding her hot song (does it?), I watched her official video in youtube. Well, I can conclude that I don't like her and watching her video.. not worthy. Cuma, emel yang aku terima membuka sedikit minda aku untuk terus tidak menerima Lady Gaga ni dalam hidup aku. Bacalah... moga sesiapa yang meminatinya akan terbuka minda. Perempuan ini perosak akidah.

__________________________________________________________________


Assalamualaikum .Semoga apa yang nak saya sampaikan harini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat cik Gaga ni .Insya-Allah .Baru-baru ni terdetik nak menyiasat perkembangan baru cik Gaga yang saya sudah tahu tentang dia dan illuminati .Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release .Banyak kontroversi tentang video ni .Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak .Yelah vid cik Gaga ni saya sudah sedia maklum banyak unsur-unsur lucah .Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi saya play jugak vid dia. Jadi seperti yang disangka .Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memang Illuminati puppet .Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far .. Video yang mencapai lebih dari 20 juta viewer kali ni lebih berani dan mengandungi banyak simbolik .Saya akan cuba explain dari apa yang saya dah dapat di satu web Rasanya ramai jugak yang dah tahu cik Gaga adalah salah satu artis dibawah naungan illuminati .Bagi mereka yang tak tahu apa itu illuminati boleh lah ke web ni http://mistisfiles.blogspot.com/ and tengok dekat belah kanan cari Jentera Fitnah Al-Masih Ad-Dajjal ..Ada complete explanation tentang Illuminati and Freemason juga Lepas dah faham boleh teruskan baca apa yang nak saya explain lepas ni ..Dalam video terbaru dia. Ada sesuatu yang cuba disampaikan .Ada jalan cerita yang tersembunyi disebalik lagu yang dinyanyikan .Kalau hanya dengar lagu ,mungkin tak banyak yang kita boleh tahu .Kita akan mula analisa dari permulaan video lagu Alejandro – Lady Gaga hingga habis. Ini adalah jalan cerita berdasarkan video .Jangan hanya baca buka mata tapi baca buka minda .


Video dimulakan dengan laki-laki membuat beberapa formasi dan beberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkin mengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salah satu laki-laki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memegang hexagram sebagai tahanan berbaris.

“I know that we are young. And I know you may love me.But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro.”

Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman. Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Cik Gaga kat depan tu mengenakan jubah hitam dan membawa Sacred Heart (Hati Kudus) .Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart ? Tengok gambar bawah ..Hati yang Lady Gaga pegang tu ada bukan hati biasa biasatapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit (simbolik) yang sama macam Sacred Heart of Jesus (merujuk kepada hati Jesus)..Google untuk baca lebih lagi ..


But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro.


Siapa Alejandro? Seorang lelaki yang dia tak boleh bersama ke? And then dia curang dengan Roberto dan Fernando? (berdasarkan lirik). Jawapan nya tak .Alejandro bukan seorang lelaki. Kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham . Gambaran video ni mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih dalam.. Jadi kalau bukan manusia .Apa dan siapa Alejandro ?


Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati - The All-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifat sejati dari kekuatannya .


Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi, seorang tentera dipaparkan dipasang ke string, seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang ‘control’ dia .Atau senang kita guna istilah dia adalah ‘mind-control slave’. Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dia nampak kosong, nampak bingung betul betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya - oleh Gaga si illuminatist tak guna.


Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring ,memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (Kristian) dan memegang tasbih .Okay jadi boleh nampak kan ..Waktu scene ni gaga pandang ke langit dan menyanyi part : “Stop, please, just let me go, Alejandro” .Sebaik saja dia sebut “Alejandro” Gaga mengangkat dua tangannya kelangit . Jadi dalam ni kita boleh nampak dengan jelas nampak yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia .

“She hides true loveEn su bolsillo
She’s got a halo ’round her finger, Around you.”

Maksud lirik ni pulak .A halo' bermaksud ia dianggap "suci" (holy). Around her finger (cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati.Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bolsillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan . Selepas sahaja lirik tu ..Konsep penolakkan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula ..Kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri .Dengan memeluk satu spirituality yang baru .Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian (Syaitan) . Kenapa kata jadi paderi Syaitan ?


( Mata Satu yang kita tahu simbolik kepada Illuminati)

Saya kata paderi syaitan sebab tengok jelah jubah Gaga di atas .Ada banyak sangat simbol salib terbalik. Ni menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas .Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagi agama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan . Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai "Cross Of St.Peter", untuk menghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain .,Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..









Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan . Dont bother me, Dont bother me, Alejandro (merujuk kepada tuhan) Don't call my name ,Don't call my name, Bye Fernando .I'm not you're babe , I'm not you're babe, Alejandro (tuhan). Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Diangkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga, menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka .




























I’m not your babe I’m not your babe, Fernando .


Waktu menyebut perkataanFernando ,Gaga membuat simbol tangan macam tu (yang jelas merujuk kepada Jesus) .Itu adalah tanda berkat bagi ajaran Kristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Jangan lah ingat Gaga tu buat simbol tu suka-suka .Sebab semua simbol membawa makna yang tersendiri .Kita yang kena solve apa makna dia ..

Dapat tengok kan kat belakang Gaga ada salib ..Gaga dah menghina kristian cukup banyak dalam video dia. Gaga menyanyi sambil memandang keatas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik :
" Don't call my name, Don't call me Name Bye Fernando (Jesus) "

Dan di akhir video ..Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama strings ..Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control ..Oleh siapa ? Fikir-fikirkan lah siapa yang control cik Gaga ni .Siapa dalang disebalik semua ni ?Siapa ketua ?Anda mampu cari jawapan nya kan ? Insya-Allah pasti .Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam .bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas and tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae. Jadi apa yang gaga nak cuba sampaikan dari videonya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian dengan mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spiritual lain. Hmm lepas ni apa ? Menghina Al-Quran dan Islam ? Nauzubillah jauh-jauhkan la ya Allah ...


Cik Gaga ni membawa bersamanya semua agenda illuminati dan taktahu la macam mana ramai yang boleh terpukau dengan dia . Namun saya yakin dah ada banyak peminat dia yang mula ragu-ragu dengan diri Gaga ,tindakan nya dalam setiap video. tapi masih tidak boleh berhenti mendengarkannya. Ingin saya katakan kat sini ,berhentilah mendengar lagu Gaga .Tidak mustahil nanti dia akan cuba menyelitkan lirik yang akan menyebut La-la-la Allah .(Tiada Allah) .Dan kita sebagai manusia sentiasa lalai .Tanpa iman mungkin kita akan menyanyikan lirik tersebut (dengan alasan ia hanya lagu) dan pada saat itu ,apa akan jadi ? Ya Allah ,lindungi lah kami dari tipu daya syaitan dan sekutunya. Amin ya rabbalalamin .sumber asal : vigilant citizen :)

Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya" (Al-Isra' 17:36)

Wednesday, August 25, 2010

Paderi Melayu

I just forward the msg to you. In case it is true, u'll get some precaution on it. :D

PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG - RAZMAN ZAKRI


Subject: FW: PADERI MELAYU


PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO OTHER MUSLIMS.. SEKARANG KRISTIAN SEDANG AKTIF DI SEREMBAN 1900 ORANG PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG.



MEREKA MENGGUNAKAN SIHIR. BERHATI- HATI DENGAN AIR MINERAL JENAMA:-


1. AL -BARAMKAH


2.AL-MANSORI


3. AL-BISTARIA


P/S : SAMA ADA DIPEROLEHI SECARA PERCUMA ATAU DIJUAL MURAH SEMUA AIR-AIR INI TELAH DICAMPUR DENGAN 'HOLY WATER' TOLONG SEBARKAN MESSAGE INI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM/SAHABAT/SAHABIAH & DLL.


SESUNGGUHNYA KITA TAK TERMAMPU MEMEGANG SENJATA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM, AKAN TAPI KITA BOLEH LAKUKAN DENGAN SEND MESSAGE NIE .. SEMOGA JASA BAIK INI DIRAHMATI OLEH ALLAH SWT.

Tuesday, August 3, 2010

QQB Ghee is non halal food?

2 April 2010

Attention: Ms. Tan Poh Hong

CEO

Agri-Food & Veterinary Authority

5, Maxwell Road

Tower Block, MND Complex

Singapore 069110

Dear Madam

We wish to inform your goodself that for years, our consumer group as many other faithful consumers have been using “QBB” Ghee for various delicacies and religious functions without doubt, with full confidence that the said product is manufactured from the milk of dairy cows by its highly reputable manufacturer based in Queensland , Australia .

However, lately, we found that although the colour and aroma had now varied much, the taste seemed to be somewhat different.

Therefore, we investigated this matter and concluded the following matters:

· Its manufacturer Butter Producers’ Co-operative Federation Ltd (BPCF) addressed as No. 489, Kingsford Smith Drive , Hamilton , Brisbane , Australia had ceased operations in September 2006 and was no longer listed in the website of Australian trade authority being http://www.austrade/ .gov.au/. In fact the satellite picture as the website http://maps. google.com shows that the following site is vacant land.

· Printed on the tin is that the said product is manufactured from milkfat of dairy cows of Australia and in even smaller and rather unclear script, it is mentioned that its manufacturer is Q.B.I. Packaging Sdn Bhd, No. 19, Lorong Keluli 1C, Kawasan Perindustrian Bukit Raja Selatan, 41050 Shah Alam, Selangor DE., Mala ysia and that the said product is manufactured under license from QBB (Pte.) Ltd., Singapore .

· QBB Pte Ltd.., Singapore was originally the sole agent for “QBB” Ghee for Mala ysia , Singapore and Brunei and it is not clear whether at the time when BPCF ceased operations in 2006, the “QBB” trademark rights were transferred from BPCF to QBB Ptd Ltd., Singapore . We suspect that Q.B.I. Packaging Sdn Bhd and QBB Ptd Ltd., Singapore are together carrying an act of piracy i.e. producing and selling a product whose legitimate manufacturing and sales rights were not transferred to them by its original manufacturer BPCF who was since wound up.

· The report of an analysis conducted by a reputable food technology laboratory in Australia on the contents of a 2-lb tin of this product, where the said tin was taken from Mala ysia to Australia by one of our group members, mentions the following:-

“This product constitutes of decolorized and deodorized lard (pig fat) in semi-solid state with permitted additives giving the product color, flavor and aroma similar to that of pure ghee color, flavor and aroma.” (Original report is with the sender of this letter).

Therefore, our consumer group had to boycott the use of this product as:-

a) Our muslim members cannot use this product as it is haram by religion

b) Our Hindu and Sikh members cannot use this product for burning of ghee lamps, religious functions or for preparing sweetmeats as places of worship which forbid the use of any animal oil/animal fat.

c) Our vegetarian friends who only consume vegetarian diet cannot consume the said product.

We believe that the “QBB Ghee” sold in Malaysia , Singapore and Brunei ever since BPCF closed down, is a product which is violating the related laws on the principle of “misrepresentation of label”. Therefore we hope that your goodself will take the appropriate action to stop the sale of this product.

Thanking you.

Letter signed by Mohd Kadir bin Mohd Karim (I/C No. 601223-10-6157)

Secretary of Kumpulan Konsumer Satu Malaysia (KKSM)

Note: Copy of this letter and analysis report sent to

YAB Tan Sri Dato’ Seri Abd. Khalid bin Ibrahim, Menteri Besar Selangor DE.


QBB Ghee made from non halal sources.....


 
 
2 April 2010
Attention: Ms. Tan Poh Hong
CEO
Agri-Food & Veterinary Authority
5, Maxwell Road
Tower Block, MND Complex
Singapore 069110
 
Dear Madam
 
We wish to inform your goodself that for years, our consumer group as many other faithful consumers have been using "QBB" Ghee for various delicacies and religious functions without doubt, with full confidence that the said product is manufactured from the milk of dairy cows by its highly reputable manufacturer based in Queensland , Australia .
However, lately, we found that although the colour and aroma had now varied much, the taste seemed to be somewhat different.
 Therefore, we investigated this matter and concluded the following matters:
 
·        Its manufacturer Butter Producers' Co-operative Federation Ltd (BPCF) addressed as No. 489, Kingsford Smith Drive , Hamilton , Brisbane , Australia had ceased operations in September 2006 and was no longer listed in the website of Australian trade authority being http://www.austrade/ .gov.au/. In fact the satellite picture as the website http://maps. google.com shows that the following site is vacant land.
 
·        Printed on the tin is that the said product is manufactured from milkfat of dairy cows of Australia and in even smaller and rather unclear script, it is mentioned that its manufacturer is Q.B.I. Packaging Sdn Bhd, No. 19, Lorong Keluli 1C, Kawasan Perindustrian Bukit Raja Selatan, 41050 Shah Alam, Selangor DE., Mala ysia and that the said product is manufactured under license from QBB (Pte.) Ltd., Singapore .
 
·        QBB Pte Ltd.., Singapore was originally the sole agent for "QBB" Ghee for Malaysia , Singapore and Brunei and it is not clear whether at the time when BPCF ceased operations in 2006, the "QBB" trademark rights were transferred from BPCF to QBB Ptd Ltd., Singapore . We suspect that Q.B.I. Packaging Sdn Bhd and QBB Ptd Ltd., Singapore are together carrying an act of piracy i.e. producing and selling a product whose legitimate manufacturing and sales rights were not transferred to them by its original manufacturer BPCF who was since wound up.
 
·        The report of an analysis conducted by a reputable food technology laboratory in Australia on the contents of a 2-lb tin of this product, where the said tin was taken from Mala ysia to Australia by one of our group members, mentions the following:-
"This product constitutes of decolorized and deodorized lard (pig fat) in semi-solid state with permitted additives giving the product color, flavor and aroma similar to that of pure ghee color, flavor and aroma." (Original report is with the sender of this letter).
 
Therefore, our consumer group had to boycott the use of this product as:-
 
a)      Our muslim members cannot use this product as it is haram by religion
b)      Our Hindu and Sikh members cannot use this product for burning of ghee lamps, religious functions or for preparing sweetmeats as places of worship which forbid the use of any animal oil/animal fat.
c)      Our vegetarian friends who only consume vegetarian diet cannot consume the said product.
 
We believe that the "QBB Ghee" sold in Malaysia , Singapore and Brunei ever since BPCF closed down, is a product which is violating the related laws on the principle of "misrepresentation of label". Therefore we hope that your goodself will take the appropriate action to stop the sale of this product.
 
Thanking you.
Letter signed by Mohd Kadir bin Mohd Karim (I/C No. 601223-10-6157)
Secretary of Kumpulan Konsumer Satu Malaysia (KKSM)
 
Note: Copy of this letter and analysis report sent to
YAB Tan Sri Dato' Seri Abd. Khalid bin Ibrahim, Menteri Besar Selangor DE.